In 10 stappen naar meer rendement en vrijheid

https://vandenhoutconsultancy.com/wp-content/uploads/2020/01/Depositphotos_147810833_l-2015-1280x854.jpg

Ben je ondernemer met een eigen team of run je een supermarkt? En wil je graag meer structuur, rendement en vrijheid? Deze 10 stappen brengen je naar de top.

Goed om vooraf te weten: de onderstaande stappen zijn geen makkelijke how to naar een relaxed leven als ondernemer. Het is een heel proces dat jouw volle aandacht verdient. En het is tegelijkertijd ook heel simpel: gewoon doen. Want als je geeft wat je gaf, krijg je wat je kreeg.

Daar gaan we.

Stap 1. Benoem directeuren
Verken wie verantwoordelijk wil zijn voor de kwaliteit en de kwantiteit van zijn afdeling. De kwaliteit betekent concreet voor het eindresultaat van alle processn. Dus een goedgevulde winkel met correcte prijzen, promo en voorraadstanden.

De kwantiteit betekent dat je ook verantwoordelijkheid neemt voor de bijbehorende omzet en loonkosten, oftewel de planning. Intuïtief denk je goed te weten wie je wanneer inzet. Maar durf je er ook op beloond en afgerekend worden? Dát is verantwoordelijkheid nemen. Doe je dit, dan ben je directeur.

Stap 2. Maak een planning
Elke directeur neemt vervolgens zijn verantwoordelijkheid: je maakt een planning, je meet wat die planning kost en oplevert. En je brengt de processen in kaart, omdat je er waarschijnlijk achter komt dat je zelf nog te veel doet op de vloer… zelf gaten en vakken aan het vullen bent… aan het meevoetballen bent.

Maar een coacht voetbalt niet mee. Period. Meetrainen mag wel. Dat is opleiden. En dát is jouw taak. Mensen aannemen, opleiden, begeleiden en controleren. Je leert dus een uitgebreide procesplaat te maken en bijbehorende begroting. Waar zitten de gaten in het positiespel en krijg ik alle taken bezet?

Vervolgens meet je elke week of je daadwerkelijk stappen zet in dit plan en wat jouw stappen opleveren op het gebied van omzet en kosten. Zo leer je je eigen norm te bepalen, je eigen voortgang te meten en te ontdekken wat je eigenlijk wilt.

Stap 3. Maak een PLAN
Je schrijft op waar je achter bent gekomen als directeur. Wat gaat mij makkelijk af en waar zitten mijn leerpunten? Maar ook: waar wil ik naartoe met mijn afdeling en wat heb ik daarvoor nodig?

Waarom je nu pas een plan gaat maken, is omdat je eerst voldoende spelers nodig hebt voordat je überhaupt kwalitatieve en kwantitatieve slagen kunt maken met je afdeling.

Dit plan ga je pitchen aan je investeerder (de ondernemer) die heel veel vertrouwen in je heeft, maar wel graag wil zien waar hij je op mag belonen of afrekenen als dingen beter kunnen. Of niet lopen zoals verwacht.

Met je pitch vraag je als het ware om toestemming dat de ondernemer bij je vandaan blijft. En zich niet met jouw manier bemoeit. Daarnaast vraag je om een percentage van de omzet wat je aan salarissen wilt uitgeven: het loonsompercentage voor jouw afdeling.

Ondertussen blijf je de zaken elke week meten. Als je de smaak te pakken hebt, ga je zelfs elke dag meten, omdat je merkt dat hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. Je ontdekt dat je dinsdag al weet wat maandag je loonsomresultaat wordt. Heerlijk. Scheelt een hoop goede energie.

Stap 4. Bepaal de kwaliteit
De volgende belangrijke stap is de kwaliteitsronde: je stemt met elkaar de norm af van wat kwaliteit nou eigenlijk is. De een vind dit vak wel goed gevuld en de ander niet. Dat ga jij doen bij jouw mensen, want je weet dat dat echt werkt, maar jij gaat dat ook met jouw ondernemer doen die met jou gaat afrekenen.

Want je wilt niet verrast worden en achteraf aan elkaar uitleggen dat je iets anders bedoelde. Want je weet dat je samen naar hetzelfde vak kan kijken en totaal verschillende dingen kan zien. Wat zie jij en wat zie ik…? Dat spel ga je meerdere keren per week spelen. Zeker in de beginfase.

Ondertussen ga je merken dat je niet alleen de procesplaat voor je winkel en alle uit te voeren processen goed werken, maar dat je zelf ook volgens zo’n procesplaat moet gaan werken. Je eigen weekritme ontstaat. De 5e belangrijke stap.

Stap 5. Volg je weekritme
Het weekritme geeft jou en je mensen rust. Maandagochtend administratie. Dan de kwaliteitsronde met jouw TL Verkoop. Dan lunch. Et cetera. Een goed en kloppend schema waar je je aan houdt. Het geeft richting aan je week en je mensen. Niets meer hapsnap tussendoor. Want ook dat heb je ingepland. Hapsnaptussendoortijd. Tijd voor to do’s. Alleen dan kom je door je lijst heen en heb je rust en aandacht voor je mensen.

Stap 6. Doe een 0-meting
De 6e stap is de eerste echte 0-meting met jouw investeerder (de ondernemer dus). Een officieel moment waarbij jullie een formulier gebruiken (1 A4) met twee kopjes: de kwalitatieve en de kwantitatieve verwachting van de ondernemer. Onder die kopjes kunnen nog maximaal 5 subkopjes staan die de kwaliteit en kwantiteit uitsplitsen.

Hier wordt op gescoord. Van 0 tot 10. Net als op school. Ieder voor zich en degene die verantwoordelijk is, bepaalt het cijfer en het argument bij dat cijfer. Plus het actiepunt dat concreet helpt om het cijfer van een 6 naar een 7 te laten bewegen.

Stap 7. Perfectioneren
Nu voel je wat verantwoordelijkheid is, want je krijgt voor het eerst een rapport en een eerlijke en duidelijke mening van je ondernemer over wat hij precies verwacht. Nu ga je alles finetunen en perfectioneren. Procesplaat managen, je weekritme wekelijks optimaliseren en veel kwaliteitsrondes lopen met je mensen en je ondernemer. Want je wilt je cijfers laten groeien. Je gaat mensen aannemen, want je komt erachter dat dan je loonsom zakt…! En je omzet groeit.

Stap 8. Tussentijdse beoordeling
6 maanden na je 0-meting is het tijd voor de tussentijdse beoordeling. Je gaat op hetzelfde formulier met elkaar weer meten. Zijn de kwalitatieve en kwantitatieve cijfers gegroeid of gedaald? Trendlijn omhoog is niks aan de hand. Trendlijn naar beneden is plan B met elkaar bespreken.

Stap 9. De eindbeoordeling
Na 12 maanden volgt het eindrapport. De eindbeoordeling. Dit is een eenzijdig oordeel van de ondernemer op weer hetzelfde beoordelingsformulier. Voldoende, mooi, knap werk. Op naar het volgende jaar. Onvoldoende? Plan B bespreken. Gaan we door of ligt je toekomst toch ergens anders. Dan kan zonder discussie. Gewoon omdat het geen verrassing is voor beiden. Scheelt een hoop leed en buikpijn.

Stap 10. Begin opnieuw
Je begint het jaar opnieuw. Plan maken, nieuwe begroting maken en meten. Deze keer doen jouw directeuren dit uit zichzelf en plannen zelf de pitch in. Heerlijk toch. Iedereen blij. Winkel beter, cijfers beter en mensen blijer.

Maart 2020 starten nieuwe Mastercourses!
Hierin begeleid ik je door de 10 stappen heen, samen met mijn team van experts. Zij hebben dit proces doorlopen en hebben nu tijd over om anderen verder te helpen.

Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact met me op via info@vandenhoutconsultancy.com of +31610885675

© 2020 Van den Hout |