Mijn medewerkers pakken hun verantwoordelijkheid niet, wat nu?

Laatst zag ik weer een Teamleider vakkenvullen. Hij was ervan overtuigd dat hij goed bezig was. “Ik help mee”, zei hij. Prachtig. Maar was dat het echt? Of was het om een gat in de planning te compenseren waar hij zelf verantwoordelijk voor is? “Ook wel een beetje ja”, zei hij. “Daarnaast zit de Ondernemer enorm op de uren dus hij vindt het wel prettig als hij mij ziet vullen. Scheelt weer uren.

Kan. Maar wat klinkt verstandiger? Eén Teamleider met een hoger uurloon die de planning maakt, begeleidt en controleert? Of een Teamleider die meehelpt met vullen en de rest van zijn taken geen aandacht geeft, met als gevolg een slechte afgeronde vulshift die je de dag erna weer kan gaan rechttrekken?

En dan deze ervaring van een Franchise Ondernemer: “Ik dacht verantwoordelijkheid te geven, maar mijn mensen pakten het niet. Gevolg was dat ik steeds meer tijd ging stoppen in vertellen wat ze moesten doen. Dat kostte mij bakken met energie. Bovendien werkte het niet. Sterker nog, ik ging twijfelen aan hun kunnen. Wat bleek later? Het was mijn eigen kunnen waar het aan schortte.”

Het probleem: Franchise Ondernemers nemen verantwoordelijkheid over. Het probleem van de ‘knijpende’ ondernemer zie ik vaak terug bij Albert Heijn Franchisers waar ik mee werk. Ze hebben geen duidelijk besturingsmodel, waardoor ze zich letterlijk stuurloos voelen. Ze gaan dan maar zélf de boel naar zich toe trekken. Instructies geven.

In plaats van dingen uit handen geven, neemt de ondernemer alsnog de touwtjes in handen. Daardoor nemen ze juist de besluitvorming over van degene die wérkelijk verantwoordelijk zou moeten zijn. Tja, de winkel is niet goed dus je moet wat…

Ondernemers denken vaak dat tegenvallende resultaten of een stroeve samenwerking aan de medewerkers ligt. Zíj vragen geen hulp. Hún niveau is niet hoog genoeg of zíj zijn niet competent genoeg.

Te makkelijk. Want de oorsprong van het probleem ligt vaak juist bij de ondernemer zelf. Want hoe kun je verwachten dat een medewerker verantwoordelijkheid néémt, als jij hem niet gééft en hem daar ook niet op afrekent…?

De oplossing is heel simpel: wijs directeuren aan. Zeg tegen de Teamleiders die het vulproces, de kassa-afdeling of het versplein aansturen dat zij vanaf nu de spreekwoordelijke directeur zijn. Maak ze verantwoordelijk voor de resultaten op hun gebied. Van A tot Z. Van kwaliteit tot loonsom. En geef ze uiteraard een salaris dat hierbij past.

Waarom? Voor een ‘directeur’ is het klip en klaar dat hij niemand de schuld kan geven en hulp inschakelt als hij zijn doelen niet haalt. De planning of een tekort aan mensen is geen excuus meer voor het niet halen van de resultaten. Het is namelijk een andere gezagsverhouding die je met elkaar afspreekt.

Spreek ook met je directeuren af waar je op gaat belonen en afrekenen aan het einde van het jaar. Meet tussentijds de voortgang. Aan het einde van het jaar volgt een rapport. Goed, voldoende of onvoldoende. Geen enkele discussie.

Jij, als leidinggevend ondernemer, bent vanaf dan ‘slechts’ de dienend leider. Het is jouw taak om de verantwoordelijkheid te géven. Om te coachen en ondersteunen. Zodat zíj hun resultaten kunnen behalen. Jouw directeuren zullen automatisch bij je om hulp vragen. Ongevraagd advies hoef je niet meer te geven.

Er is maar één belangrijke voorwaarde. Stick-to-the-plan. Dat geeft vertrouwen en rust. Neem de verantwoordelijkheid nooit over, want dan ben je terug bij af.

© 2020 Van den Hout |