Personeelstekort? In 4 stappen naar de oplossing

Een grote uitdaging voor de supermarktbranche is het groeiende personeelstekort. Dat blijkt uit de Benchmark Supermarkten door Financieel Retailspecialist Marshoek eerder dit jaar. Marshoek ziet dat veel supermarkten focussen op het werven van personeel. Maar een veel betere oplossing is juist personeel behouden. Dat doe je zo.

Stap 1. Benoem je middenkader tot directie

Maak je middenkader (Teamleiders) verantwoordelijk voor de kwaliteit en de loonkosten van zijn of haar afdeling. Dus niet alleen voor de uren, maar ook voor het bijbehorend uurloon. Want als mensen echt ergens verantwoordelijk voor zijn, gaan ze zich ook verantwoordelijk gedragen. En dus goed voor hun mensen zorgen en de juiste beslissingen nemen.

Maak je ze alleen verantwoordelijk voor het urenverbruik, dan gaan ze zo min mogelijk uren verbruiken en lopen je mensen via de achterdeur weg. Een oude tegeltjeswijsheid. Je krijgt wat je meet.

Stap 2. Speel jezelf vrij uit de waan van de dag: zorg dat alle basisposities bezet zijn

De waan van de dag maakt dat het middenkader vaak niet toekomt aan goede begeleiding en opleiding. Meestal zijn zelf druk met van alles. 100% in de waan van de dag. Dat voelt productiever omdat leidinggevenden vaak denken dat ze het zelf sneller kunnen.

Maar als je met je kop in het schap zit, zie je echt niet meer wat er achterin de winkel gebeurt. Zelf meevoetballen als de spits even ontbreekt lijkt loyaal, maar werkt echt niet. Bij voetbal begrijpt iedereen dat de coach niet mee voetbalt.

Dus zorg ervoor dat alle processen goed bezet en gepland zijn, zodat je zelf als coach langs de zijlijn kunt staan. Om iedereen te begeleiden en het overzicht te houden.

Stap 3. Gedraag je als een coach

Stop serieus tijd in aanname, opleiding en begeleiding. Niet even tussendoor maar bewust minimaal 20% van je tijd. Dus 1,5 uur per dag. Mensen leveren alleen beter werk als je naast ze gaat staan en bijvoorbeeld samen het vulwerk in de shift gaat controleren.

Dat is echte begeleiding. Doe je dit niet, dan zijn ze naar huis en zijn al je kansen verkeken. Dan zijn je mensen die na veel moeite binnen zijn binnen een paar maanden weer weg. Zonde van al je energie.

Het kost uiteindelijk echt minder geld als je tijd stopt in mensen ‘live’ begeleiden, controleren en coachen op de vloer. Coach de verdediger zodat je ook de spits aandacht kan geven.

Stap 4. Begin aan je echte werk als directeur: kijk vooruit

Regeren is vooruitkijken. Hoeveel mensen vertrekken er per jaar? Deel dit door 52 weken en je komt tot de ontdekking dat dit veelal gemiddeld 1 per week is. Wil je in die rondpompmachine blijven hangen of ga je dit slimmer aanpakken en die 20% die je hebt vrijgespeeld, besteden aan slimme stappen voor de toekomst?

Besteed die 1,5 uur per dag aan een gelijkmatige werving en opleiding door het jaar heen. Neem bijvoorbeeld 1 medewerker per week aan. Dat is te behappen en die is ook goed op te leiden. Dat scheelt je een enorme productiveitsdaling na de zomer.

Want uit ervaring weet je dat je de nazomerdip in medewerkers normaal gesproken pas rond december weer op orde hebt. Daarnaast slokt het al je tijd op om in een keer 10 man tegelijk op te leiden na de zomer. Het kan, maar je weet nu al dat er zeker 8 weglopen omdat je ze te weinig aandacht hebt gegeven.

Resultaat? Alle jeugd wil bij je werken

Na een jaar ga je merken dat er niet 52 mensen vertrokken zijn, maar de helft minder. Bijzonder hè. Puur door zelf minder hard te werken… Probeer maar. Het werkt echt. Geloof je het niet, dan kom ik je helpen. Als coach. Ik ga naast je staan.

Oh ja en het allerleukste hiervan is dat als je dit eenmaal hebt staan in je organisatie alle jeugd bij je wil werken, omdat het als een lopend vuurtje rondgaat dat in jouw winkel echt leiding wordt gegeven. En dat alle negatieve punten die ze zelf aangeven om weg te gaan, zijn weggenomen, zie hieronder. Succes!

https://vandenhoutconsultancy.com/wp-content/uploads/2019/08/plaatje.png

© 2020 Van den Hout |